Φυσικά ή συνθετικά σαπούνια, τι είναι καλύτερο;
Το σαπούνι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την καθαριότητα του σώματός μας. Παράλληλα, είναι ένα εργαλείο καθαρισμού και περιποίησης της επιδερμίδας, που όλοι μας θεωρούμε απαραίτητο για την προσωπική μας υγιεινή. Ο ορισμός σαπούνι προκύπτει από το ΄σύνολο των αλάτων καθώς και ελαίων που χρησιμοποιούνται ως μέσο καθαρισμού της επιδερμίδας. Στις μέρες μας τα περισσότερα σαπούνια είτε είναι φυσικά είτε συνθετικά, έρχονται σε διάφορες μορφές όπως πχ. τζελ, αφροί καθώς και μπάρες σαπουνιών. Ταυτόχρονα όμως οι εταιρίες παρασκευής σαπουνιών παράγουν περισσότερο συνθετικά παρά φυσικά σαπούνια, χωρίς απαραίτητα να είναι καλύτερα ή χειρότερα από τα φυσικά σαπούνια, καθώς τα συνθετικά σαπούνια είναι οικονομικότερα για τους παραγωγούς σαπουνιών απ’ ότι τα φυσικά σαπούνια.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση κατανοούμε πως τα συνθετικά και τα φυσικά σαπούνια έχουν πολλές βασικές διαφορές που μας βάζουν σε σκέψεις για το τι είναι καλύτερο για την προσωπική μας χρήση σαπουνιών, οπότε οδηγούμαστε στο ερώτημα για το ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ φυσικών και συνθετικών σαπουνιών.
Οι κύριες διαφορές μεταξύ των φυσικών και των συνθετικών σαπουνιών είναι οι εξής:
Υπάρχει διαφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται ως μέσο καθαρισμού και περιποίησης της επιδερμίδας. Για την παραγωγή φυσικών σαπουνιών χρησιμοποιούνται άλατα καθώς και λιπαρά οξέα. Τα άλατα αυτά παράγονται καθώς γίνεται μια μίξη μεταξύ ελαίων (φυτικών) ή λιπαρών (ζωικών) και αλισίβας (δηλαδή στάχτης με νερό), οπότε αυτά τα δύο συστατικά αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν έναν συνδυασμό σαπουνιού και γλυκερίνης κατά την διάρκεια της σαπωνοποίησης. Το τελικό υλικό είναι αυτό που χρησιμοποιούμε ως φυσικό σαπούνι και έχει διάφορες καθαρκτικές ιδιότητες στο δέρμα μας. Οι ιδιότητες αυτές, αφορούν στο να καθαρίζουν τα νεκρά κύτταρα, τις βρωμιές και το φυσικό λάδι της επιδερμίδας που αν αυτά δεν καθαριστούν θα υπάρξει το κατάλληλο πεδίο για την δημιουργία βακτηρίων πάνω στο δέρμα.
Αντιθέτως, στα συνθετικά σαπούνια το μέσο καθαρισμού της επιδερμίδας προκύπτει από την χρήση τεχνητά φτιαγμένων απορρυπαντικών όπως πχ. το Sodium Lauryl Sulfate, που χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς σαπουνιών διότι είναι πιο οικονομικά παρόλο που δεν κάνουν καλό στην επιδερμίδα καθώς και προκαλούν ερεθισμό στην επιδερμίδα.
- Υπάρχει διαφορά στα υλικά ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Στα φυσικά σαπούνια, όπως ήδη αναφέραμε, υπάρχει ένα φυσικό συστατικό που λέγεται γλυκερίνη, το οποίο είναι άχρωμο, άοσμο και κολλώδης και έχει την δυνατότητα να απορροφά νερό. Γι’ αυτό και η γλυκερίνη χρησιμοποιείται από φαρμακοποιούς σε διάφορα προϊόντα ενυδάτωσης, τόνωσης και καθαριστικών του σώματος. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν μερικά συνθετικά σαπούνια που δεν περιέχουν καθόλου γλυκερίνη ενώ άλλα τεχνητά σαπούνια τυγχάνουν να έχουν ένα ποσό γλυκερίνης ως παραπροϊόν της σαπωνοποίησης από τους παρασκευαστές της εταιρίας σαπουνιών.
Διαφορές στην σαπουνάδα μεταξύ των φυσικών και των τεχνητών σαπουνιών. Γενικώς τα τεχνητά σαπούνια έχουν την τάση να κάνουν περισσότερη σαπουνάδα απ’ ότι τα φυσικά σαπούνια. Αυτό συμβαίνει διότι οι παραγωγοί συνθετικών σαπουνιών προσθέτουν περισσότερα συνθετικά υλικά που δημιουργούν πάρα πολλή σαπουνάδα κατά την διάρκεια της χρήσης τους για τον καθαρισμό της επιδερμίδας. Αυτό το εφέ δημιουργείται επίτηδες για διάφορους καλλυντικούς λόγους των εταιριών σαπουνιών ενώ ταυτόχρονα δεν προσθέτει κάτι το ιδιαίτερο και σημαντικό στις βασικές ιδιότητες καθαρισμού του σαπουνιού. Μερικά από αυτά τα συνθετικά υλικά είναι : cocamide ,DEA,MEA and TEA SLS.
Πηγές:
https://rough-beauty.com/differences-natural-synthetic-soaps/
https://naturalsoapboutique.com/how-natural-soap-is-different-from-commercial-soap/